ElektroErozyon (EDM) işlemlerinden birisi olan Tel Erozyon yönteminin kullanımı son yıllarda artmıştır ve her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Çünkü, eskiden yalnızca kesme kalıpları ve işlemesi çok zor olan sert malzemeleri şekillendirmek için kullanılan tel erozyon ile işleme yönteminin, gün geçtikçe uygulama alanları artmaktadır.
Yalnızca, kesme kalıbı imalatında değil, artık plastik kalıpları, her türlü makine parçası üretiminde, medikal sektörde, savunma sanayinde, havacılık sektöründe, her türlü mikro geometriye sahip parçaların kesimi (kol saatinin içindeki metal ve plastik parçaların kalıplarının kesimi vs.) ve numune parça (kalıp imalatı yapılmadan test parça kesimleri) gibi çok amaçlı parça kesiminde kullanılmaktadır.
Bilindiği gibi, teknoloji ilerledikçe ve yaygınlaştıkça, beraberinde birçok problemi de beraberinde getirmiştir..
Geleneksel imalat yöntemlerinde, imalat zamanları çok yavaş, işlevsellik çok düşük, imalatta birim maliyetler daha yüksektir. Modern imalat yöntemlerinden biri sayılan Tel Erozyonla İşleme yöntemi, bu tür sorunları en aza indirerek, kullanıcıya çok büyük avantajlar sağlamış ve imalata çok büyük bir hız kazandırmıştır.
Tel Erozyon tezgahları ve diğer imalat yöntemlerine göre hızları, ve imalat verimliliğine katkıları elbette çok önemli bir tercih sebebidir. Farklı alaşımlardan oluşan, sert, demir çelik alaşımı ve elektrik iletkenliği olan malzemelerin şekillendirilmesi için kullanılır. Tel erozyon teknolojisi yardımı ile yapılan talaş kaldırma işlemi, tel ve malzeme arasındaki elektriksel boşalmanın yüksek sıcaklıkta metalin ergitilmesi vasıtasıyla meydana gelir. Alt ve üst hassas seramik gayıtlardan geçirilen ve sürekli döndürülerek ilerleme hareketine maruz kalan telin (elektrot) elektriksel boşalmaya (kıvılcım) tabi tutularak, CNC kontrol sistemi vasıtasıyla programlanması ile istenilen malzemenin kesilmesi ve şekil verilmesi gerçekleşir.
Böylece, Tel Erozyon Teknolojisi vasıtasıyla çok yüksek hassasiyetteki yüzey kalitelerine ulaşmak mümkündür; hatta 4 veya 5 kesim yapılarak Ra=0.15 µm yüzey hassasiyet değerlerine ulaşmak mümkündür. Bilindiği gibi, bu kadar kadar hassas yüzey kalitesi taşlanmış yüzey kalitesine çok yakındır. Özellikle, mikro ve çok karmaşık ve kompleks geometriye sahip parçaların kesiminde bu kadar hassas yüzey kalitesine ulaşmak, geleneksel (konvensiyonel) işleme yöntemleriyle ulaşmak mümkün değildir. SPM firması tarafından geliştirilen ve SMART jeneratöre sahip S model Tel Erozyon Tezgahları ile 4-5 kesim yaparak Ra=0.15 µm yüzey hassasiyet değerlerine ulaşmak çok kolaydır. Yaklaşık 17 yıldır SPM Tel Erozyon Tezgahlarının Türkiye tek mümessili olarak başarıyla Türkiye’de sanayicilere hizmet veren Mikron CNC firması, SPM firmasının satış ve satış sonrası hizmet görevini başarıyla yerine getirmektedir.
Tel erozyon fiyatları ve işlevselliği doğru orantılı olacak şekilde belirlenir. Mikron CNC yalnızca satış odaklı çalışmayarak, satış sonrasında da müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayarak, SPM firmasının Türkiye mümessili olma sorumluluğu ve görevini eksiksiz yerine getirmektedir.
Yukarıda da belirtildiği gibi, Tel Erozyon Tezgahlarının imalattaki yeri ve kullanım alanları her geçen gün artmakta ve uygulama alanları genişlemektedir. Buradaki en önemli kriter ve tek kısıtlama, kesilecek olan malzemenin elektrik iletkenliğinin olmasıdır. Burada, yani tel erozyon yöntemi ile kesilecek olan malzemenin sertlik değerinin (HRC) ne olduğunun hiçbir önemi yoktur; hatta kesilecek olan malzemenin setlik değeri ne kadar yüksekse, kesim yapıldıktan sonraki yüzeyin kalitesi o kadar yüksektir. Bunun için, elmas (tungsten carbide), grafit, sulanmış çelik, PCD (PolyCrystall Diamond) gibi çok sert malzemeleri tel erozyon yöntemi ile kesmek hem çok hızlı hem de çok başarılı sonuçlar almak çok kolaydır.
Tel Erozyon Yöntemi ile kesim yapmak için, elektrot olarak çapı Ø0.05 – Ø0.33 mm arasında değişen ve Pirinç, Molibden Tel kullanılır. Bu tellerin özellikleri, çaplarının belli bir ölçü toleransına sahip olmak şartıyla, çaplarının sabit olmasıdır.
Tel Erozyon Yöntemi ile kesim işlemi, telin kesilecek olan iş parçasına yaklaşırken ark seviyesinin artmasıyla kıvılcım meydana gelmesiyle gerçekleşir; bu esnada sıcaklık bölgesel olarak yaklaşık 1200° C seviyelerine kadar çıkar. Bu esnada, istenilen ölçülerde ve yüzey kalitesinde sonuçlar elde edebilmek için doğru EDM kesim parametreleri (voltaj, amperaj ve ofset vs) seçilmesi gerekiyor.
Günümüzdeki en son modern teknolojiye sahip ve yeni nesil Tel Erozyon Tezgahları ile , dik, konik ve dört eksen dediğimiz alt ve üst geometrinin farklı olduğu karmaşık şekillerin kesilmesi artık çok kolaydır. 30-40 yıl önce, alt ve üst geometrinin farklı olduğu karmaşık şekillerin kesilmesi çok zordu; çünkü o zamanlar günümüzdeki CAD/CAM sistemleri bu kadar gelişmiş değildi. O zamanlar, 4-eksen programlar elle yazılır ve bu tür NC-programların yazılması ve post-prosesörler vasıtasıyla elde edilmesi bu kadar kolay değildi.
Farklı kısımlardan oluşan Tel erozyon tezgahlarının esas ana kısımları temel olarak aşağıdaki gibidir:
Cihazın gövde kısmıdır. Ana gövdede bobin tel, makaralar, kesim havuzu, iş parçası tablası yer alır.
Teller birkaç kesimden sonra aşınmaya uğrayarak işlevselliğini yitirir. Deformasyona uğrayan tel hurdaya çıkartılarak, tel toplama ünitelerinde depolanır.
Bütün işlemlerin kontrol edildiği, hesaplandığı, ayarlarının yapıldığı kısımdır. Cihaza yönelik programlamalar bu üniteden yapılarak aktive edilir. Klavye ve tuşlar bulunan bu üniteden kesim süreci izlenerek, müdahale edilebilir.
Talaş kaldırma esnasında ortaya çıkan pislikler di–elektrik sıvısında birikir. Bu sıvının arındırılması amacıyla filtreleme yapılır.
Cihaz 1954 yılında ilk kez üretilmesine karşın, çeşitli iyileştirmelerle son halini almıştır. Tel erozyon fiyatları içerdiği özelliklere ve kullanım kapasitesine göre düzenlenmiştir. Modern imalat yöntemlerinin en başında gelen bu sistemde amperaj süresince talaş kaldırma baz alınır. Özel sınıflandırılmalar yapılarak cihazın kapasitesi maksimuma çekilir. Beş eksen (X,Y,X,U,V) etrafında şekillendirilir. Temel eksenlerde X, Y ve Z, yardımcı eksenlerdeyse U, V sınıflandırılmaları kullanılır.
Mikron CNC ile kompleks süreçleri içeren bu cihazın kullanıcı odaklı detayları önemsenerek geliştirmeler yapılmaktadır. Satış sonrasında uzman ekibimiz ile periyodik bakım safhaları belirlenerek tarafınıza iletilir. Kullanım süresi boyunca maksimum verim elde edilmesi amaçlanarak, 17 yıllık deneyim sizlere aktarılır.