Taşlama en basit tabiriyle bir çeşit talaş kaldırma yöntemidir. Taşlama işlemi, malzeme yüzeyinin taş yardımıyla aşındırılarak taş kaldırmasıyla gerçekleştirilir. Taşlama tezgahlarının çeşit, özellik ve boyutları yapılacak işe göre değişkenlik göstermektedir.
Taşlama tezgahlarının çalışma mantığını söylemek gerekirse, temelde kesici eleman olarak döner diskin yardımı ile gerçekleşmektedir. Taşlama makinelerinde kullanılan kesici taşlar, taşlama tezgahlarında oldukça yüksek bir devirde döner. İş parçası üzerine temas eden bu kesici taşlar sayesinde talaş kaldırma işlemi gerçekleşir. Taşlama sonucunda parçanın yüzeyi daha pürüzsüz bir hal alır. Bu sayede çalışma parçamız ile yapacağımız katma değerli işlemler daha kaliteli ve doğru sonuçlarda olacaktır.
Taşlama tezgahlarında en çok dikkat edilmesi gereken noktaları doğru tezgah ve doğru taş seçimi olacaktır. Diğer talaşlı imalat yöntemlerindeki takımların yerini, taşlama tezgahlarında taş alır. Doğru takım seçimi ve doğru taş seçimi çok ama çok önemlidir. Taş, taşlama yapılacak parçaya göre seçilir. Bu nedenle taş seçimi, tezgah seçimi kadar değerlidir.
Taşlama taşları genel olarak üç ana bileşenden oluşur. Aşındırıcı tanecikler, bağlayıcı ve hava gözenekleridir. Aşındırıcı tanecikler, malzeme yüzeyinden talaş kaldırma işlemini yaparlar. Bağlayıcı kısmı bu tanelerin bir arada tutulmasını sağlar. Hava gözenekleri ise imalat sırasında ortaya çıkan gözeneklerdir ve taşın kesim sırasında soğutulmasını sağlar.
Taşlama tezgahları piyasada farklı özelliklerde bulunur. Taşlama tezgah fiyatları, tezgahın özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu noktada, yapacağınızın iş için sizlere teknik destek sağlayarak doğru taş ve doğru tezgah seçimi için yardımcı olmaktayız.
İşlemlere göre taşlama tezgahları farklılık göstermektedir. Bunlardan ilki yüzey yani diğer adıyla satıh taşlama tezgahlarıdır. Yüzeyi taşlamak amacıyla kullanılan yönteme düzlem taşlama adı verilmektedir. Bu yöntemde iş parçasının yüzeyi taşa en yakın noktaya konumlanır ve tüm yüzey taşlanana kadar taşlama işlemi devam eder. Taşlama işlemi sonrasında taşın kalitesi ve malzemenin özelliklerine bağlı olarak cam gibi bir yüzey elde etmek mümkündür.
Silindirik taşlama tezgahlarının bir diğer adı Dış taşlama tezgahlarıdır. Silindirik geometriye sahip iş parçalarının dış yüzeyini pürüzsüzleştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Dönen iki taş arasına iş parçası konumlandırılır ve iki taş ile yüzeyindeki talaş kaldırılarak istenilen ölçülere getirilir. Esas ölçü alındıktan sonra taşlama işlemi istenilen ölçüye erişilene kadar sürer.
Bir diğer taşlama tezgahı çeşidi Delik Taşlamadır. Delik taşlama tezgahlarına diğer bir deyişle iç taşlama tezgahları da diyebiliriz. Silindirik taşlamanın tam tersi olacak şekilde iç yüzeylerin taşlandığı bir sistemdir. İş parçası sabit kalır, taşlama taşı delik içinde döner ve bu sayede delik (iç) taşlama işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Taşlama tezgahlarımızın yapılacak işe göre puntalı veya puntasız silindirik, satıh ve delik olarak sizlerin özel ihtiyacınıza göre üretilerek hizmetinize sunulmaktadır.